pšeničné pivo
Pivovar Lánius, Trenčín
Toto pšeničné pivo vzniklo v osemdesiatych rokoch minulého storočia ako adaptácia na nemecký Weizenbier, no použitím amerických surovín sa od svojho bavorského “brata” v mnohom odlíšilo. Jemné sladové telo má rovnaký základ, no namiesto banánových esterov a klinčekových fenolov, produkovaných šľachtenými nemeckými kvasnicami, v ňom cítiť citrusové chute amerických chmeľov. My sme uvarili obľúbený variant pridaním ražných vločiek, ktoré dodávajú zemitú, pikantnú chuť s charakteristickým suchým pocitom na jazyku. Použili sme tiež špeciálnu techniku chmelenia – tzv. hop bursting – ktorá maximalizuje arómu amerických chmeľov pri zachovaní nízkej horkosti. Spočíva v pridávaní veľkého množstva chmeľu tesne pred koncom chmeľovaru.